Blomlöfs Historia

Vår Historia

Allt Började Med En Cykeltur

I gränstrakterna mellan Småland och Blekinge ligger orten Appleryd, och där grundaren Gunnar Blomlöfs föräldrahem. En kylig vårmorgon under slutet av 1920-talet blev Gunnar erbjuden att överta ett parti sill av en handlare i närbelägna Brömsebro. Med sillen på pakethållaren trampade han sedan runt i bygden och lyckades sälja hela partiet.

Framgången ledde till att Gunnar fortsatte med fiskförsäljning och startade den verksamhet som kom att bli grunden till det företag vi har äran att driva vidare idag, fyra generationer senare.

Kontinuiteten i familjeföretaget har gjort att metoder och recept förts vidare över generationsgränserna och varsamt kunnat förfinas –  En långsam evolution som lett fram till de smaker man som kund får uppleva idag.

Tobias Roosling, Andreas Forsell & Ted Blomlöf

30-40-tal | Första rökugnen, motorcyklar och ål

I början av 1930-talet uppfördes den första rökugnen, som än idag fortfarande är i bruk.
Cykeln ersätts successivt av andra transportfordon. Först av motorcyklar i
ökande storlek (bland annat en Harley Davidson med sidovagn) och senare med bilar.

1937 startades partihandel med fisk från Karlskrona och Blekinges östra kust.
Rökning av fisk kom att få allt större betydelse. Däribland rökning av ål, något som Gunnar Blomlöf började med på 40-talet efter förebild från Althinis i Fågelmara.

50-60-tal | Jarl, lastbilar & Aktiebolag

I början av 1950-talet byggdes den andra rökugnen.

När Gunnar drabbades av en längre tids sjukdom fick hans hustru Greta och sonen Jarl till stor del klara firman på egen hand. 1955 blir Jarl delägare, verksamheten ökar i omfattning och man behöver nu anställa folk till hjälp. Den första lastbilen köptes in, en Opel Blitz. Senare kommer tre Mercedes-lastbilar att svara för företagets transporter.

1961 bildas AB Gunnar Blomlöfs Rökeri. Vid samma tid byggs den tredje och fjärde rökugnen och fler anställs i 60-talets expanderande verksamhet.

70-80-tal | Bo, lax & investeringar

Under mitten av 70-talet träder den tredje generationen Jarls son Bo in i familjeföretaget. Efter Gunnars död 1982 tar Jarl och Bo Blomlöf över verksamheten, med hjälp av Stig Petersson och Jimmy Andersson. På den här tiden var rökt ål och sill de största produkterna, men nu börjar även rökt makrillfilé och varmrökt lax efterfrågas allt mer.

Från 1980-talet och framåt gör företaget en rad successiva investeringar i nya lokaler
för hantering av färsk fisk, fiskberedning och försäljning samt större kyl- och fryslager och elektriska ugnar.

2019 | Ted, Tobias & Andreas tar över rodret

Tidig vår 2019 är det så dags för Ted Blomlöf, son till Bo, att ta över driften tillsammans med Andreas Forsell och Tobias Roosling. Man skapar en ny logotyp och ser bland annat möjligheterna till expansion av restaurangverksamhet som nu får fulla rättigheter. Läs mer om dagens verksamhet HÄR.

Hösten 2019 | Öppnar Blomlöfs på Saltö

Initialt med delikatess- och fiskbutik, men under våren 2020 även restaurangdel med härlig uteservering på kajkanten.

 

2021 | Öppnar Blomlöfs i Kalmar

 

Idag

Full fart!

Idag röker vi ca 300 ton laxfilé om året och levererar stora mängder rökt fisk av varierande slag till kunder i södra Sverige, såväl bland grossister som detaljister.

Anställda

Rökt laxfilé (ton)

Kundfokus (%)

Kvalitetstänk (%)