Anno 1930
Mathantverk över fyra generationer
Det började med en cykel och en tunna
1927 förlorade Gunnar Blomlöf sin vänstra arm i en arbetsplatsolycka på mejeriet där han jobbade. Nu behövdes andra vägar till försörjning. En dag kom han över ett parti sill och tog dem i en låda på cykeln och åkte från Brömsebro till Appleryd där han sålde hela partiet. På den tiden sålde man inte i kilo utan i val. En val bestod av 80 sillar. Inte sällan blev det sill över, och några lagringsmöjligheter för färsk fisk fanns ju inte. Han började därför snart att röka överbliven sill i en tunna hemma vid stugan och köra en cykelrunda till.
Det lade grunden till Blomlöfs Rökeri som nu, fyra generationer senare, fortfarande drivs vidare med samma passion och hantverk.
30-40-tal
Första rökugnen, motorcyklar och ål
Första generationen
I början av 1930-talet uppfördes den första rökugnen, som än idag fortfarande är i bruk. Gunnar fortsatte med cykelturerna i 5-6 år men kunde snart investera i andra transportfordon. Först i form av motorcyklar och senare av bilar. Eftersom han bara hade en arm spelade hans hustru Greta en viktig roll i hantverket, såsom vid rensningen av ålen.
1934 började Gunnar sälja rökt och färsk fisk vid fisktorget i Karlskriona. 1937 startades partihandel med fisk från Karlskrona och Blekinges östra kust.
Rökning av fisk kom att få allt större betydelse. Däribland rökning av ål, något som Gunnar Blomlöf började med under krigsåren 1941-42. Han började med 4-5 ålar per rökning men fick snart öka produktionen p.g.a. stigande efterfrågan.
50-60-tal
Jarl, lastbilar & Aktiebolag
Andra generationen
I början av 1950-talet byggdes den andra rökugnen.
När rökmäster Gunnar drabbades av en längre tids sjukdom fick hustru Greta och sonen Jarl till stor del klara firman på egen hand. 1955 blir Jarl delägare, verksamheten ökar i omfattning och man behöver nu anställa folk till hjälp och skaffa lastbilar för transporterna.
1961 bildas AB Gunnar Blomlöfs Rökeri. Vid samma tid byggs den tredje och fjärde rökugnen och fler anställs i 60-talets expanderande verksamhet.
Utöver det rökta säljer man färsk fisk över disk åt de glada Brömsebroborna som kom på löpande band. Man handlade färsk torsk och strömming, och växlade gärna några roliga repliker med rökmäster Gunnar själv.
70-tal-2018
Bo, lax & investeringar
Tredje generationen
Under mitten av 70-talet leveras årligen ca 50 ton ål till kunder i hela Sverige, men tillgången börjar minska och inköpspriserna stiger. Man har även börjat leverera småländsk gädda till städer på västkusten, kring 3 ton om året.
Nu träder också tredje generationen, Jarls son Bo, in i familjeföretaget.
Efter Gunnars död 1982 tar Jarl och Bo Blomlöf över verksamheten. På den här tiden var rökt ål och sill fortfarande de största produkterna, men nu börjar även rökt makrillfilé och varmrökt lax efterfrågas allt mer.
Från 1980-talet och framåt gör företaget en rad successiva investeringar i nya lokaler för hantering av färsk fisk, fiskberedning och försäljning samt större kyl- och fryslager och elektriska ugnar. Ålfisket regleras alltmer och produktionen minskar. Istället är det just laxen som kommer att dominera verksamheten. Mot slutet av perioden produceras omkring 300 ton rökt lax varje år.
2019-nu
Trio tar över rodret
Fjärde generationen
Bo lämnar över stafettpinnen åt sonen Ted Blomlöf, som nu tillsammans med kusinen Tobias Roosling och gode vännen Andreas Forssell, för traditionen vidare. Deras gemensamma passion för mat och hantverk genomsyrar hela verksamheten – från arbetet vid rökugnarna till de färdiga produkterna som når matälskare i hela landet.
Man expanderar lokalt och nationellt samt öppnar restauranger med tillhörande butiker i Karlskrona & Kalmar. Våren 2025 öppnar man även hotell på Saltö i Karlskrona, i direkt anslutning till restaurangen.
Framtidsplaner och visioner råder det ingen brist på, och man jobbar kontinuerligt med produktutveckling samt ökande krav på hållbarhet.
Tobias Roosling, Andreas Forsell & Ted Blomlöf